Şeftali Kebabı
Şeftali Kebabı’nı tatmak için şeftalinin çıkmasını beklemenize gerek yok. Kıbrıs’lı bir dost bulmanız yeterli olacaktır. Bulamadınız mı, o zaman Kıbrıs’a gitmeye ne dersiniz?
Yakın bir aile dostumuz geçenlerde bizi yemeğe davet etmişti. “Neler var yemekte” diye sorduğumda “Şeftali Kebabı” cevabını aldım. Yemeğin üstüne tatlının ismini söyledi diye düşündüm. Meğer Kıbrıs’a has bir kebap çeşidi olduğunu, mangaldan gelen nefis kızarmış et kokusunu duyduğumda öğrendim.
Bildiğimiz, kuzu karın zarının içine sarılmış kıymayı, mangalda pişirerek yapıyorsunuz. Cızır cızır kızardığında, ağzınıza layık bir kebap olarak tabağınıza geliyor. Eğer Kıbrıs’a gidemeyip evde yapayım derseniz;. ızgaranın korlarının üzerine damlayan yağlardan çıkan enfes kokusu, komşularınız iştahını açabilir, dikkatli olun derim.
Kıbrıs’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan bu kebaba piştikten sonra nar gibi kızardığı ve şeftali rengine döndüğü için “Şeftali Kebabı” deniyor. Bir diğer söylentiye göre de, bu kebabı bulan kişinin isminin verildiği “Şef Ali Kebabı.” Her ikisi de kullanılıyor ama en yaygın olan ismi “Şeftali Kebabı”
Kebabı yedikten sonra tadı damağınızda kalacaktır. Üstüne de, bir bardak dolusu, Kıbrıs’ın yeşil limonlarından yapılmış buzlu şerbet iyi gider. Afiyet olsun efendim.
Yukarı Çık
|